Trending 2

Imate IBS i bučan želudac? Evo zašto

Buka u želucu čest je simptom IBS-a.

Kredit za sliku:
master1305/iStock/GettyImages

Iako je poznato da emocije, uključujući stres, mogu pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS), također je moguće da određena hrana može izazvati vrtljenje u želucu i stvaranje glasnih zvukova.

IBS je čest gastrointestinalni poremećaj koji pogađa približno 12 posto Amerikanaca, više žena nego muškaraca, prema Nacionalnom institutu za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK). Stanje može biti nepredvidivo i varirati u težini, ali uobičajeni simptomi uključuju plinove, nadutost, zatvor i proljev – kao i one neugodne zvukove u želucu.

Čitaj više:​ 6 razloga zašto vaš želudac ispušta čudne zvukove

Razumijevanje načina kretanja hrane

Probavni trakt je prometno mjesto, a za osobe s IBS-om, normalni protok hrane može doživjeti grčeve ili poremećaje, objašnjava Ashkan Farhadi, dr. med., gastroenterolog u MemorialCare Medical Group u Fountain Valleyju, Kalifornija​.

“Crijeva se kreću poput vala, a ta se valna duljina naziva peristaltika, koja je povezana s našim živčanim sustavom”, kaže. “Glasni zvukovi koji dopiru iz želuca znače da ova valna duljina možda ima neke smetnje. To ne znači nužno ozbiljno zdravstveno stanje.”

Zapravo, IBS ne uzrokuje izravno glasne zvukove u želucu. Svatko može imati ove želučane zvukove, uključujući ljude koji nemaju gastrointestinalne poremećaje, kao i one s probavnim problemima poput celijakije ili Crohnove bolesti, kaže dr. Farhadi.

Međutim, osobe s IBS-om mogu biti osjetljive na određenu hranu, a to je jedinstveno za svakog pojedinca. Hrana koja iritira jednu osobu s IBS-om možda neće smetati nekom drugom, kaže NIDDK. Obrasci uočeni među osobama s IBS-om sugeriraju da određena hrana ima veću vjerojatnost da će izazvati simptome IBS-a i poremetiti gastrointestinalne valne duljine.

Mogući okidači hrane za IBS

Razmotrite ovih pet kategorija hrane i pića koji mogu izazvati simptome IBS-a.

Mliječni proizvodi. Mliječni proizvodi mogu biti uobičajeni okidač, a ljudi koji ne podnose laktozu mogu doživjeti preklapanje simptoma s IBS-om. Laktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, uključujući sir, jogurt i sladoled.

Osobe koje ne mogu pravilno probaviti laktozu u tankom crijevu mogu doživjeti plinove, nadutost i proljev, a moguće je i grgljanje i šumove u želucu kao posljedicu te probavne smetnje. Neki probiotički mliječni proizvodi, poput jogurta, mogu zapravo pomoći u olakšavanju probave, ali to ovisi o konstituciji pojedinca i stupnju osjetljivosti na mliječne proizvode.

Gluten.Protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, glutenu i sveprisutan je u svakodnevnoj hrani, od žitarica za doručak do peciva i tjestenine. Osobe s celijakijom razvijaju antitijela kao odgovor na gluten, što može oštetiti njihovo tanko crijevo.

Konzumiranje glutena potencijalno može izazvati simptome IBS-a, uključujući nadutost, plinove, grčeve i proljev, te ometati apsorpciju hranjivih tvari. Ponekad se osobama s IBS-om (kao i onima s celijakijom) savjetuje da u potpunosti izbjegavaju unos glutena.

Kava.Kava je stimulans koji šteti probavnom traktu za mnoge ljude s IBS-om, kaže dr. Farhadi. Međutim, nije samo kava ono što oni s IBS-om možda trebaju izbjegavati, već bilo koja hrana ili piće koje sadrži kofein, kao i lijekovi protiv bolova koji sadrže kofein bez recepta. Konzumacija kave, čaja, soda, čokolade i određenih lijekova protiv glavobolje koji sadrže kofein mogu pogoršati proljev.

Gazirana pića.Šampanjac i sok zabavno je piti, ali karbonizacija koja stvara njihovu gaziranost može pogoršati simptome IBS-a. Štoviše, šećer u tim pićima također može biti okidač, stvarajući dvostruki udarac za osobe s IBS-om. (Iz tog razloga, voćni sokovi možda nisu najbolja alternativa.) Umjesto toga, držite se vode ili pića bez šećera (i bez kofeina).

Začinjena hrana.​ Studija iz lipnja 2017. u ​Svjetski gastroenterološki časopispokazala je izravnu povezanost između konzumiranja začinjene hrane i pogoršanja simptoma IBS-a, osobito među ženama. Kapsaicin, koji je aktivna komponenta crvenog čilija, može ubrzati normalan gastrointestinalni tranzit, što može uzrokovati nelagodu u trbuhu, poput plinova ili nadutosti.

Čitaj više:Vaš ultimativni vodič za dobar život s IBS-om

Related Articles

Back to top button