Trending 2

Koja je razlika između maslinovog ulja i suncokretovog ulja?

Različita ulja za kuhanje imaju različite namjene u vašoj kuhinji.

Kredit za sliku:
d3sign/Moment/GettyImages

Kao što možete pogoditi po nazivima, najočitija razlika između maslinovog i suncokretovog ulja je izvor. Maslinovo ulje dobiva se prešanjem maslina, a suncokretovo ulje dobiva se iz sjemenki suncokreta.

No dok je svaka vrsta ulja biljnog podrijetla i njihove su kalorije slične – oko 120 kalorija po žlici – ipak imaju nekoliko nutritivnih razlika.

I maslinovo i suncokretovo ulje bogati su mononezasićenim i polinezasićenim mastima, navodi Harvard Health Publishing.

Ove korisne masti snižavaju vaš lipoprotein niske gustoće (LDL) kolesterol, dok podižu dobar lipoprotein visoke gustoće (HDL) kolesterol. Ovaj proces štiti vaše srce, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, prema American Heart Association (AHA).

Linolne vrste suncokretovog ulja imaju posebno više polinezasićenih masti – 65 posto masti u ovom suncokretovom ulju je polinezasićeno, u usporedbi sa samo 10 posto u maslinovom ulju, prema USDA bazi podataka o hranjivim tvarima.

Višestruko nezasićene masti štite vaše srce. Sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove komponente smanjuju upalu, podržavaju neurološke komunikacije i neophodne su za svakodnevni rast i razvoj, prema AHA.

Unesite puno antioksidansa, poput vitamina E, u svoju prehranu kako biste učinkovito odbili štetne slobodne radikale. Sve odrasle osobe trebaju 15 miligrama vitamina E svaki dan, prema Uredu za dodatke prehrani (ODS), kako bi smanjile rizik od razvoja kroničnih bolesti i određenih vrsta raka.

Suncokretovo ulje daje vam više od trećine te preporuke (oko 5,6 miligrama) u žlici. I dalje ćete dobiti vitamin E iz maslinovog ulja, ali 1 žlica nudi manje od 2 miligrama.

Vitamin K je odgovoran za aktiviranje mehanizama koji pokreću koagulaciju krvi. Zaustavlja krvarenje zgrušavanjem krvi i stvaranjem krasta.

Prema ODS-u, muškarcima je potrebno 120 mikrograma vitamina K dnevno, dok je ženama potrebno 90 mikrograma, čak i tijekom trudnoće i dojenja. Dobit ćete više od 8 mikrograma vitamina K iz 1 žlice maslinovog ulja, dok ista količina suncokretovog ulja daje manje od 1 mikrograma.

Biljna ulja općenito imaju vrlo malo minerala. Suncokretovo ulje uopće ne nudi minerale. Dobit ćete nekoliko minerala iz maslinovog ulja, iako u tragovima, prema USDA bazi podataka o hranjivim tvarima.

Maslinovo ulje sadrži male količine željeza, koje je potrebno za održavanje protoka kisika po tijelu kako bi stanice funkcionirale; kalij i natrij, minerale elektrolita koji su vam potrebni za rad mišića i srca; i kalcij, koji vaše tijelo koristi za zube i strukturu kostiju.

Budući da maslinovo ulje nije bogat izvor niti jednog od ovih minerala, ne biste se trebali oslanjati na njega da biste zadovoljili svoje prehrambene potrebe.

Related Articles

Back to top button