Trending 2

Može li vam povremeni post poboljšati raspoloženje?

Povremeni post i raspoloženje mogu biti povezani, ali potrebno je još istraživanja.

Kredit za sliku:
vitapix/E+/GettyImages

Smanjenje unosa kalorija nije dobro samo za vaš struk – moglo bi vam pomoći i u zdravlju. Istraživanje je pokazalo da smanjenje unosa kalorija može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšati osjetljivost na inzulin kod osoba s dijabetesom i ojačati kognitivne funkcije.

Jedan (prilično jednostavan) način ograničavanja kalorija je povremeni post (IF). Postoji i potencijalni bonus za ovaj pristup: mogao bi i vas učiniti sretnijima.

Dijeta s povremenim postom i uzimanje probiotičkih dodataka poboljšalo je mentalno zdravlje ljudi, prema istraživanju iz studenog 2020.Hranjive tvari. Odricanje od odgovornosti: Studija je bila prilično mala i, nažalost, oni koji su samo povremeno postili (bez probiotika) nisu imali iste dobrobiti za mentalno zdravlje.

Ako se sjećate, povremeni post je vremenski ograničena prehrana i postoji nekoliko različitih načina za njegovo provođenje. Na primjer, možete postiti alternativnim danima ili slijediti obrazac prehrane 5:2 prema kojem pet dana u tjednu jedete normalno i dva dana u tjednu unosite vrlo malo kalorija. Također možete jesti tijekom prozora od četiri do osam sati i postiti bilo gdje od 16 do 20 sati dnevno.

Veza između povremenog posta i raspoloženja

Druga su istraživanja otkrila da samo ograničavanje kalorija može imati koristi za mentalno zdravlje. Doista, sve veći broj eksperimentalnih studija navodi stručnjake na pomisao da bi povremeni post mogao imati antidepresivni učinak, prema recenziji iz srpnja 2015. u ​Trenutna neurofarmakologija.

Iako se čini da je velik dio istraživanja proveden na životinjskim modelima, postoji nekoliko studija na ljudima koje obećavaju. Na primjer, u vrlo maloj studiji starijih muškaraca, oni koji su slijedili dijetu s ograničenim unosom kalorija putem isprekidanog posta tijekom tri mjeseca smanjili su ljutnju, napetost i potpuni poremećaj raspoloženja – u usporedbi s muškarcima iste dobi koji nisu mijenjali prehranu. Međutim, rezultati depresije kod muškaraca s povremenim gladovanjem nisu se značajno promijenili, prema studiji iz svibnja 2013. u ​Časopis za prehranu, zdravlje i starenje.

Druga studija — ova se bavila ograničenjem unosa kalorija, a ne posebno povremenim postom — otkrila je da su odrasli koji su smanjili unos kalorija za 25 posto tijekom šest mjeseci poboljšali svoje raspoloženje i rezultat depresije na pola puta (tri mjeseca) i na kraju studija, prema ​Fiziologija i ponašanjeistraživanje iz travnja 2008.

Zašto vam povremeni post može poboljšati raspoloženje

Jedna je teorija da restrikcija kalorija povećava dostupnost neurotransmitera, kao što su serotonin i triptofan, prema studiji iz 2015.Trenutna neurofarmakologija.

Druga misao (iz iste studije) je da restrikcija kalorija podiže razine hormona gladi grelina, a grelin pokreće lanac reakcija koje imaju antidepresivni učinak.

A još jedno prihvatljivo objašnjenje je da povremeni post povećava količinu spojeva koji igraju ulogu u staničnom čišćenju (također poznatom kao autofagija) i neurogenezi, prema izvještaju iz svibnja 2018.Časopis za staničnu i molekularnu medicinustudija.

Unatoč mogućim dobrobitima povremenog posta i restrikcije kalorija za poboljšanje raspoloženja, postoje druga istraživanja koja sugeriraju da bi dugotrajna restrikcija kalorija mogla oslabiti raspoloženje i potaknuti depresiju.

Povremeni post nije jedino rješenje za borbu protiv depresije. Vaša prva linija obrane za sve što je povezano s mentalnim zdravljem trebala bi biti preporuka zdravstvenog radnika, kao što su lijekovi i/ili terapija. Jer, iako se čini da znanost obećava, potrebna su dodatna istraživanja na temu posta i raspoloženja – osobito među onima sa simptomima depresije.

Related Articles

Back to top button