Trending 2

Top 10 najljepših mjesta u Sofiji ili što raditi na slobodan dan

Užurbani, zadubljeni, zamišljeni u svakodnevnim brigama, neumorno hodamo prašnjavim ulicama grada i sve češće zaboravljamo da se život događa ovdje i sada, da možemo i trebamo odvojiti vrijeme za sebe, za obitelj, za važne stvari . Danas je praznik, a vi možete skrenuti pogled s beskrajne liste zadataka za tjedan koja se smanjuje sporije od neumornih kazaljki na satu.

Da, vrijeme leti, ali čak i ako nemate nekoliko slobodnih dana za ekstravagantni vikend ili dugo putovanje, a ostatak 24. svibnja bit će vam dovoljan da osjetila zasitite emocijama, ponovno otkrijte glavni grad uz deset najljepša mjesta u Sofiji. One će vas napuniti energijom za ostatak radnog tjedna, pomoći će vam da se izgubite i ponovno pronađete sebe, ali nove i preporođene, pokazat će vam onu ​​nepoznatu Sofiju koja je drugačija od prašnjavih ulica radnim danom.

Najljepša mjesta u Sofiji koja treba posjetiti – naših top 10

Među najljepšim mjestima u Sofiji koja ćemo vam preporučiti da posjetite su kako povijesne i kulturne znamenitosti, spomenici i divlja priroda, tako i zanimljiva mjesta koja će oduševiti i one najmanje, ali će i vaša osjetila ispuniti oduševljenjem. Slažemo ih ne po ljepoti i važnosti, već nasumično, i sigurni smo da ćete među njima pronaći svoj.

1. Muzej iluzija

Edukativno iskustvo obogaćeno interaktivnom zabavom za male i velike, mjesto gdje se iluzije susreću sa znanstvenim izumima i umjetnošću, mjesto misterija koje će dugo ostaviti trag u vašem sjećanju.

2. Hram-spomenik “Sveti Aleksandar Nevski”

Teško da postoji neko drugo mjesto u srcu Sofije koje morate posjetiti, bilo da tamo živite ili ste samo u prolazu. Sagrađen u čast ruskog cara Aleksandra II, zvanog „Car Oslobodilac“, hram sa velebnim zlatnim kupolama simbol je naše prijestolnice – slobodne i nezavisne, a značajna je i ličnost osobe na čiji je prijedlog spomenik podignut – Petko. Karavelov.Dovršen 1912. i posvećen 1924., hram impresionira ne samo svojom poviješću, već i svojim veličanstvenim ukrasima, freskama, mozaičkim pločama, ikonostasom, s kraljevskim i patrijaršijskim prijestoljem, propovjedaonicom.

3. Zoološki vrt

Sastajalište malih i velikih zaljubljenika u životinjski svijet s najrazličitijim predstavnicima i vrstama, budući da je zoološki vrt u Sofiji ne samo najveći u našoj zemlji, već i na Balkanskom poluotoku. Također je i najstariji, što znači tradicije koje jamče jedinstveno iskustvo. Priuštite si putovanje oko svijeta u svijetu faune bez napuštanja Sofije tijekom blagdanskog vikenda.

4. Botanički vrt

Nakon užitka životinjskih vrsta, čeka vas onaj biljnog. Preko 4000 vrsta viših biljaka i najbogatija zbirka tropskih vrsta na Balkanu kriju se u srcu botaničkog vrta, smještenog u podnožju Vitoše. Nasljeđuje Kraljevski botanički vrt, osnovan prije više od 100 godina, a od 1947. dio je Nacionalne akademije znanosti.

Koje su najstarije četvrti Sofije?

5. Muzej paleontologije i povijesne geologije

Jedinstveno mjesto gdje povijest oživljava, vremeplov koji vas prenosi u davno zaboravljeni i nepostojeći svijet. Paleontološki muzej zasigurno će impresionirati i iznenaditi i mlade i velike, pa čak i one koji smatraju da ih paleontologija ne zanima. Kad jednom ugledate lik pretka slona – Deinotheriuma dužine 7 metara i visine oko 4 metra, ostat ćete žedni za još više ove čarolije i nećete propustiti nijednu dvoranu muzej, pronalazeći svoje zasluženo mjesto u top 10 najljepših mjesta u Sofiji.

6. Jezero u Družbi

Jezero koje izranja poput nestvarne bajke, san ili ostvarenje sna usred stambenih naselja? Da, onaj u Družbi nalazi se upravo tu – u rezidencijalnom naselju, a park oko njega će vas ugodno iznenaditi. Mjesto će vas dočekati i oduševiti prekrasnim uvjetima za sport i rekreaciju – restoranima, teretanom, igralištem sa sportskim rekvizitima, slikovitim pogledom i prirodom.

7. Bojanska crkva

Definiran je kao raj na zemlji. A tu neskromnu titulu svakako zaslužuje svojim položajem – u podnožju Vitoše, visokom umjetničkom vrijednošću, jedinstvenim po svojoj prirodi dvorištem, stvorenim po nalogu kralja Ferdinanda kao posljednji dom njegove žene Eleonore, sa zidnim slikama. . Mjesto je Božji dar koji ne smijete propustiti.

5 zanimljivih činjenica o Sofiji koje možda niste znali

8. Institut za etnologiju i folkloristiku s Etnografskim muzejom

Mjesto koje je sačuvalo folklor, tradiciju i običaje za buduće naraštaje, djelić žive uspomene koji nas podsjeća tko smo i zašto smo takvi kakvi jesmo. Ne propustite ovo nevjerojatno iskustvo i putovanje u prošlost i naše korijene, koje je našlo svoje mjesto u top 10 najljepših mjesta u Sofiji.

9. Parkovi i vrtovi

Nećemo ulaziti u detalje, svaki njihov kutak ima svoje značenje i ljepotu, ali preporučit ćemo jezerce s patkama u Borisovom vrtu. Sigurno nećete požaliti.

10. Vitoša

Ne možemo zaobići planinu koja u svom podnožju krije naš glavni grad. Koju god turističku rutu izabrali, zauvijek ćete biti privučeni čarolijom planine – jednog od najljepših mjesta u Sofiji sada i zauvijek.

Related Articles

Back to top button