Trending 2

Utjecaj mobitela na zdravlje! Kako ih pravilno reciklirati?

Pametni telefoni i mobilni uređaji sastavni su dio našeg svakodnevnog života. Prema statistikama, u svijetu postoji gotovo 8 milijardi korisnika mobilnih telefona. Unatoč činjenici da nam ovi uređaji pružaju udobnost u svakodnevnom životu, moramo znati da oni mogu izazvati određene ozbiljne zdravstvene probleme zbog dugotrajne izloženosti elektromagnetskom zračenju.

Mobilni telefoni emitiraju radiofrekvencijsku energiju, oblik neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja, koji mogu apsorbirati tkiva u blizini uređaja. Količina radiofrekvencijske energije kojoj je korisnik mobilnog telefona izložen ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su tehnologija telefona, udaljenost između telefona i korisnika, učestalost i trajanje korištenja itd.

Mogući zdravstveni problemi uzrokovani pretjeranim korištenjem mobitela

Nesanica

Posljednjih godina sve više ljudi ima problema s nesanicom. Nekoliko znanstvenih studija zaključilo je da je intenzivno korištenje mobitela povezano s poremećajima spavanja.

Glavni čimbenici koji pridonose njihovoj pojavi su noćni san prekidan notifikacijama pametnog telefona, ali i njihova povećana upotreba u kasnim noćnim satima.

Problemi sa srcem

Zračenje mobitela ne povezuje se samo s rakom, već i s kroničnim bolestima poput srčanih problema. Prema studiji objavljenoj u European Journal of Oncology, zračenje koje emitiraju mobilni telefoni pridonosi poremećaju rada srca. Rezultati su objavili da zračenje uzrokuje da crvena krvna zrnca (crvena krvna zrnca) filtriraju hemoglobin i dovode do srčanih komplikacija.

Neplodnost, koju proizvode mobilni telefoni

Drugi ozbiljan problem vezan uz korištenje mobitela je neplodnost. Čini se da zračenje koje emitiraju ovi uređaji značajno smanjuje broj spermija u sjemenu, što dovodi do neplodnosti. Ako je u prošlosti bila rijedak problem, neplodnost je danas sve češća. Puno je mladih parova koji ne mogu dobiti dijete, a stručnjaci kažu da je uzrok tome korištenje mobitela.

Ostali problemi

Također, intenzivno korištenje ovog modernog uređaja stručnjaci povezuju s problemima sluha i vida, kožnim alergijama, infekcijama i visokim stupnjem stresa.

Kako pravilno koristimo mobitele

Izbjegavajte duge razgovore

Dugi razgovori bez korištenja slušalica uzrokuju zagrijavanje moždanih stanica zbog elektromagnetskog zračenja. Radiofrekventno zračenje može prodrijeti u ljudske stanice i s vremenom oštetiti tkiva u našem tijelu. Međutim, kratkotrajni učinci su glavobolja, jak umor, vrtoglavica itd.

Koristite slušalice

Korištenje slušalica smanjuje rizik od elektromagnetskog zračenja na moždane stanice. Bluetooth tehnologija koristi vrlo malo energije za prijenos i smatra se sigurnim (umjereno korištenje) načinom korištenja s mobilnim uređajima.

Þdržite mobitel što dalje

Mobilni telefon treba držati što dalje od tijela. Izbjegavajte izravan kontakt s tijelom koliko god je to moguće i držite ga u torbi/aktovci/naprtnjači. Dok spavate, držite mobilne uređaje podalje od kreveta i isključite mobilne podatke i Wi-Fi opcije.

Tekstualne poruke umjesto dugih poziva

Slanje poruka zahtijeva kraće i sigurnije vrijeme prijenosa u usporedbi s telefonskim pozivima. Koristite SMS ili e-poštu kad god je to moguće kako biste izbjegli pozive mobitelom.

Recikliranje mobitela, potrebno i korisno!

Stare i nekorištene mobitele ne treba držati u ladici već ih treba reciklirati. Prema nedavno objavljenim studijama, u Europi postoji 700 milijuna starih mobitela za “hibernaciju”, od čega 22 milijuna samo u Rumunjskoj. To našu zemlju svrstava na 9. mjesto, među 27 analiziranih zemalja, po ogromnom broju starih mobitela, a na posljednjem smo mjestu po recikliranju, sa stopom od 11%. Mnogi od njih idu direktno u smeće, jer još uvijek nema edukacije o njihovom odvojenom recikliranju.

“Preporučam da se stari mobiteli ne drže u ladici niti bacaju u smeće. Moramo znati da ti uređaji sadrže opasne kemikalije, poput olova ili kroma, koje također mogu završiti u tlu,” kaže Cristian Pocol, predsjednik udruge RESPO.

90% starih i nekorištenih mobitela i pametnih telefona može se reciklirati. Pametni telefoni većinom se sastoje od metala (45%), stakla (32%), plastike (17%), a kroz održivo recikliranje može se podržati kružno gospodarstvo, te materijali postaju sirovine za proizvodnju drugih gadgeta.

Pametni telefon consadrži preko 70 predmeta in komponentaviše od polovice elemenata sadržanih u Mendeljejevom periodnom sustavu. Recikliranjem telefona moratebiramo cdajmo doprinosto je bitutjecaj na zdravlje okoliša iokruženator Pametni telefoni sadrže rijetke materijale poput kositra, tantala, volframa, zlata, srebra ili paladija. Sa svakih 10.000 recikliranih mobilnih telefona izbjegavamo vađenje 26 tona rude zlata i 29 tona rude srebra”, nastavlja Cristian Pocol.

Related Articles

Back to top button