Trending 2

Uzrokuju li lijekovi protiv kolesterola proljev?

Proljev je rijetko nuspojava lijekova za snižavanje kolesterola.

Kredit za sliku:
Peter Cade/Stone/GettyImages

Statini i drugi lijekovi za kolesterol mogu biti moćni alati za prevenciju bolesti srca, ali dolaze s potencijalnim nuspojavama. Mogu li statini uzrokovati proljev? Možda, ali rijetko. Ako ste zabrinuti da bi vaši lijekovi za kolesterol mogli uzrokovati proljev, čitajte dalje i porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Statini su prva linija obrane

Liječnik vam može propisati bezbroj lijekova za snižavanje kolesterola, ali statini su prva linija liječenja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Ova skupina lijekova može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti zbog bolesti srca za najmanje 25 posto, prema Johns Hopkins Medicine. A ako ste već imali kardiovaskularni događaj, statini će vjerojatno biti sastavni dio vašeg plana skrbi za budućnost.

Guy L. Mintz, dr.med., kardiolog i direktor kardiovaskularnog zdravlja i lipidologije u bolnici Sandra Atlas Bass Heart Hospital Northwell Health u Manhassetu, New York, potvrđuje ovo, dijeleći da statini mogu sniziti kolesterol za 30 do 50 posto. Statini djeluju tako što sprječavaju stvaranje kolesterola u jetri, prema American Heart Association, smanjujući količinu kolesterola koja cirkulira u krvi.

Uzrokuju li statini proljev?

Od svih mogućih nuspojava statina, proljev je rijedak.

Prema American College of Cardiology, proljev je potencijalna nuspojava statina, zajedno sa zatvorom, probavnim smetnjama, plinovima, žgaravicama, mučninom i povraćanjem. Dr. Mintz kaže da je to tehnički točno, ali da statini rijetko uzrokuju gastrointestinalne nuspojave.

Međutim, postoje i druge nuspojave koje se obično povezuju sa statinima. Oko 7 do 20 posto pacijenata može imati mišićne simptome, kaže on, koji su najčešće bolovi u mišićima, bol ili slabost, prema klinici Mayo. Manji postotak pacijenata također može imati problema s jetrom, pa bi vaš liječnik mogao paziti na razinu jetrenih enzima dok ste na statinu.

Ezetimib, statinska alternativa koja blokira apsorpciju kolesterola u tankom crijevu, uzrokuje proljev u 4 posto pacijenata, prema dr. Mintzu.

Čitaj više:Kako pravastatin može utjecati na vašu težinu

Upravljanje nuspojavama statina

Dakle, što biste trebali učiniti ako sumnjate da statin koji uzimate uzrokuje proljev — ili druge nuspojave? Razgovarajte sa svojim liječnikom i zajedno raspravite alternativne mogućnosti.

Dr. Mintz ističe da nisu svi statini isti kemijski, pa bi promjena na drugu vrstu statina mogla biti opcija. Također je moguće promijeniti doziranje radi boljeg upravljanja nuspojavama.

Ali za ljude koji ne podnose statine, dr. Mintz kaže da se novi lijek bez statina može koristiti bempedoična kiselina. Kako biste u potpunosti izbjegli statine, postoji nekoliko opcija i kombinacija alternativnih lijekova, prema dr. Mintzu, uključujući:

  • Sama bempedoična kiselina.
  • Bempedoična kiselina plus ezetimib.
  • PCSK9 terapija.
  • PCSK9 terapija plus ezetimib.
  • PCSK9 terapija plus ezetimib i bempedoična kiselina.

Ostali lijekovi za snižavanje kolesterola

Statini nisu jedini učinkoviti lijekovi za kolesterol, a ponekad su učinkovitiji u kombinaciji s drugim lijekovima. U tim slučajevima, dr. Mintz kaže da je terapija druge linije nestatinski lijek za kolesterol koji se zove ezetimib, koji može sniziti kolesterol za 18 do 20 posto, ali to obično nije dovoljno da pomogne pacijentima da sami postignu svoj cilj kolesterola.

Mogućnosti se nastavljaju: “Ezetimibu se može dodati bempedoična kiselina kako bi se postiglo smanjenje kolesterola od 35 posto ili samo smanjenje kolesterola od 18 posto”, dodaje. Također može biti učinkovit u kombinaciji sa statinom za ljude koji ne postižu svoje ciljeve kolesterola drugim lijekovima.

Konačno, dr. Mintz kaže da inhibitori PCSK9 mogu učinkovito smanjiti kolesterol za 55 do 60 posto, ali su skuplji i uključuju injekcije koje se daju svaka 2 ili 4 tjedna. Ispitivanje iz srpnja 2019. na više od 27 000 pacijenata u ​JAMA Kardiologijapokazalo je da kombinacija inhibitora PCSK9 i statina ima snažan učinak protiv kardiovaskularnih bolesti: pacijenti koji su primali inhibitor PCSK9 i statin imali su značajno smanjenje srčanih događaja u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali samo statin.

Ali inhibitori PCSK9 mogu se koristiti i sami. “Ova skupina lijekova također je održiva opcija ako pacijenti ne mogu tolerirati statine”, kaže dr. Mintz.

Čitaj više:3 glavna uzroka visokih razina kolesterola mogu se spriječiti

Related Articles

Back to top button