Uncategorized

Zašto ne biste trebali jesti ispred računala?

Jeste li znali da francuska vlada zabranjuje zaposlenicima da jedu ispred računala? To se događa godinama, no nedavno je došlo do male promjene zbog virusa COVID-19, što znači da im je dopušteno ručati u uredu kako bi izbjegli rizične situacije. Ova privremena navika natjerala je Francuze na predah od rutine, iako nije baš zdrava. Prema nekoliko studija, pauza za ručak posebno je neophodna kada je u pitanju sposobnost koncentracije u radnom okruženju i duže vrijeme provedeno pred računalom.

Nema koristi od jedenja ispred računala, a mnogi od nas, od početka pandemije, imaju naviku na to. U ovom razdoblju mnogi dolaze u iskušenje jesti u uredu, ispred računala, pogotovo jer rade od kuće. Tako se pojavljuje koncept “nesvjesnog jedenja” upravo zato što ne obraćamo pažnju na tu naviku. U eri COVID-19 izazovi s hranom su posvuda. Prije svega zato što možemo naručiti i nije uvijek ono što naručimo zdravo, a potom i zato što možemo konzumirati velike količine hrane u odnosu na to kako smo to radili.

Nesvjesno jesti ispred računala

Sjedimo na istom mjestu, sjedimo i ne shvaćamo što i koliko jedemo. To bi značilo nesvjesno jedenje koje ne zadovoljava želju za hranom. Ako se pitate zašto biste trebali uzeti pauzu i jesti u kuhinji ili negdje drugdje, a ne ispred računala, saznajte da vam to pomaže da provedete više vremena sami sa sobom, odmorite se od radnog okruženja i poboljšate svoju produktivnost. Dajte si 30 minuta ili najviše sat vremena, pogotovo ako si ne date svakih sat vremena one “prisilne” pauze od 10 minuta.

Ovakvi odmori vam pomažu da napunite baterije, ali i daju vašem mozgu ponovno pokretanje. Kasnije ćete moći više pažnje posvetiti zadacima, ali i biti kreativniji. Osim toga, plavo svjetlo s ekrana može povećati razinu stresa. Kortizol, hormon stresa, ionako je već povišen zbog pandemije koronavirusa. Prema istraživanjima, dugotrajno izlaganje plavom svjetlu koje emitiraju ekrani uređaja (računalo, tablet, telefon) drastično povećava razinu hormona stresa u tijelu.

Ne zaboravimo da stanka za obrok također pruža priliku za druženje, esencijalnu ljudsku potrebu. Mislim da više ne trebam spominjati važnost druženja s obzirom na ograničenja koja su nametnuta i činjenicu da nova normala nimalo ne liči na ono na što smo navikli. Osim toga, mnogi ljudi zbog toga pate od depresije i osjećaja izoliranosti.

VRT

Related Articles

Back to top button