Uncategorized

Znanstvenici otkrivaju kako zaustaviti rast raka gušterače

Rak gušterače, jedan od najsmrtonosnijih oblika bolesti, možda je pronašao novog protivnika. Istraživači s Londonskog instituta za istraživanje raka proveli su studiju koja je otkrila mehanizam koji može preokrenuti proces rasta i širenja stanica raka u ovom organu.

Uz alarmantno niske stope preživljavanja, rak gušterače ima samo jedan od 20 pacijenata koji žive više od pet godina nakon dijagnoze. Međutim, nedavno otkriće nudi nadu za razvoj učinkovitijih tretmana.

Tehnika uključuje manipuliranje razinama proteina GREM1, koji modificira sposobnost tumora da postane agresivniji podtip.

Znanstvenici otkrivaju kako zaustaviti rast raka gušterače

Zasluge: ljubaphoto/istock

Znanstvenici otkrivaju kako zaustaviti rast raka gušterače

Znanstvenici predviđaju budućnost u kojoj se znanje stečeno ovim istraživanjem može upotrijebiti za preokret u naprednijim slučajevima raka gušterače, pretvarajući ih u manje agresivan oblik, čime se olakšava liječenje.

Metodologija studija

Istraživači su proveli eksperimente koristeći miševe i “mini-tumore” gušterače, također poznate kao organoidi. Usredotočili su se na gen odgovoran za deaktivaciju proteina GREM1.

Isključivanjem aktivnosti GREM1, tumorske su stanice prošle kroz brzu promjenu oblika i razvile nova svojstva koja olakšavaju njihovu invaziju na tkiva i širenje po tijelu. U samo 10 dana sve su tumorske stanice promijenile svoj identitet u invazivnu i opasnu vrstu stanice. S druge strane, povećanjem razine GREM1, istraživači su primijetili obrat ovog procesa, uzrokujući da se invazivne stanice vrate u manje opasan oblik.

Studija je koristila mišji model duktalnog adenokarcinoma gušterače (PDAC), najčešćeg i najagresivnijeg oblika bolesti. Rezultati su pokazali da je oko 90% miševa bez funkcionalnosti GREM1 razvilo tumore koji su se proširili na jetru, dok je samo 15% miševa s normalnom aktivnošću proteina pokazalo ovo stanje.

Profesor Axel Behrens, voditelj tima za matične stanice raka na Institutu za istraživanje raka u Londonu, istaknuo je važnost ovog otkrića, ističući da ono otvara nove mogućnosti za razvoj liječenja raka gušterače. Prema njegovim riječima, bolje razumijevanje mehanizama koji pokreću agresivno širenje ove bolesti omogućit će nam istraživanje novih strategija kako bi je učinili manje agresivnom i lakše izlječivom.

Related Articles

Back to top button