Trending 2

Znanstvenici: Pojedite barem pola režnja češnjaka dnevno i vidite što će se dogoditi s vašim kolesterolom

Češnjak ima jedinstven sastav. Njegov sastav uključuje mnoge korisne vitamine, eterična ulja, makro- i mikroelemente, što uvjetuje njegovu upotrebu za liječenje raznih bolesti kardiovaskularnog, probavnog, endokrinog i drugih sustava.

Zasebno je vrijedno spomenuti učinak češnjaka na razinu kolesterola.

Češnjak i visoki kolesterol

Analizirajući rezultate više studija, znanstvenici su zaključili da jedenje pola do jednog režnja češnjaka dnevno snižava ukupnu razinu kolesterola za 9%, navodi Healthline.

Jedna od najvažnijih tvari u češnjaku je alicin.

Ovi simptomi ukazuju na to da NE biste trebali jesti češnjak

Niz velikih laboratorijskih istraživanja pokazuje da alicin doprinosi normalizaciji lipidnog profila. U pokusima na životinjama dobiveni su pozitivni rezultati. U primarnoj kulturi glatkih mišićnih stanica aterosklerotskog plaka, čiju je vitalnu aktivnost održavao laboratorij, uočeno je smanjenje ukupnog kolesterola za 30%, a lipoproteina niske i vrlo niske gustoće (“loš” kolesterol) za 35%. % odnosno 45%. U vrijednostima triacilglicerida pad je iznosio 15%.

Pozitivni rezultati zabilježeni su i u pogledu zdravih masnoća – koncentracija lipida visoke gustoće („dobrog“ kolesterola) porasla je za 10%.

Posebno treba istaknuti eksperiment proveden u Sjedinjenim Državama. U dvije skupine miševa hiperkolesterolemijska pozadina je umjetno održavana nekoliko mjeseci. Kod glodavaca kojima je kao hrana davan alicin, aterosklerotične naslage bile su 17% rjeđe, pojava plakova uočena je tek kod svake 10 životinje, dok je u kontrolnoj skupini kod svake treće.

Liječnik je otkrio što će se dogoditi s vašim kolesterolom ako svaki dan jedete jogurt

Ukratko, znanstvenici zaključuju da češnjak stvarno pomaže u snižavanju “lošeg” kolesterola, a također smanjuje rizik od ateroskleroze i inhibira napredovanje postojećih naslaga. To ima blagotvoran učinak na opće stanje: smanjuje rizik od koronarne bolesti srca, infarkta miokarda, akutnih poremećaja cerebralne cirkulacije i mnogih drugih patologija. Ovo mišljenje dijele ne samo znanstvenici, već i većina liječnika, dodaje publikacija.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Related Articles

Back to top button