Trending 2

Znanstvenici: To je najbolji sir za srce

Konzumacija određene vrste sira dobra je za srce i pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ovo je skupina bolesti koje zahvaćaju srce i krvne žile. Tu spadaju koronarne, cerebrovaskularne i reumatske bolesti, prirođene srčane bolesti, tromboza i plućna embolija.

Glavni čimbenici rizika za njihovu pojavu su nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje, zlouporaba alkohola i nezdrava prehrana.

Visok krvni tlak, visoka glukoza u krvi, visoki lipidi u krvi, prekomjerna tjelesna težina i pretilost mogu signalizirati prisutnost kardiovaskularnih bolesti.

Doktor: Ovo je najštetniji sir za dijabetičare

Najbolji sir za srce

Prema znanstvenicima Harvard School of Public Health, najbolja prehrana za prevenciju kardiovaskularnih bolesti je prehrana s visokim udjelom voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe, mesa peradi i biljnih ulja. Također preporučuju smanjenje crvenog i prerađenog mesa, rafiniranih ugljikohidrata, hrane i pića s dodatkom šećera, alkohola, natrija i transmasti.

Međutim, uobičajena zabluda je da ljudi koji boluju od ili su u riziku od kardiovaskularnih bolesti trebaju u potpunosti izbjegavati masnu hranu.

Osobe sa srčanim oboljenjima ne bi trebale izbaciti sir iz prehrane, već jednostavno umjereno konzumirati sireve s visokim udjelom masti.

Doktor: Nemojte tako jesti sir, štetan je za gušteraču

Plavi sir posebno ima niz zdravstvenih dobrobiti povezanih s vitaminima i mineralima koje sadrži. Bakterijske kulture koje sadrži mogu biti od velike pomoći osobama sa srčanim problemima.

Znanstvenici dodaju da je Roquefort najzdraviji sir za srce.

“To je zbog prisutnosti sekundarnih metabolita koje proizvodi bakterija Penicillium roqueforti i druge gljivice”, objašnjavaju stručnjaci.

Ove bakterije imaju sposobnost inhibirati biosintezu kolesterola i rast bakterija.

“Oni mogu biti ključni mehanizam u prevenciji kardiovaskularnih bolesti”, zaključili su istraživači.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

VRT

Related Articles

Back to top button